Meer groenten en fruit op het menu. Dat is dé manier om langer en gezonder te leven. Veel mensen die aan meer groenten op hun bord denken, stellen zich een standaard slaatje voor. “Ik ben toch geen konijn”, is dan ook een vaak gehoorde uitspraak. Dat beeld klopt niet. Want wie zoekt, die vindt een heleboel creatieve oplossingen in de keuken. Een voorbeeld van lekker mixen en matchen is deze rodebietenbrownie, een van mijn favorieten. Je kunt de cake, die goed is voor de darmgezondheid, eten als ontbijt, tussendoortje of dessert. Het grote voordeel eraan is dat het gebak bijna voor de helft – veertig procent om exact te zijn – bestaat uit roenten. Het typisch aardse karakter van de rode bieten combineert perfect met de bittere toetsen van de donkere cacao. De toevoeging van chocolade maakt het gerecht ineens een pak toegankelijker. Voor veel kindjes zijn rode bieten “moeilijke groenten” om te leren appreciëren. Wedden dat de felroze kleur die je krijgt als je gemixte bieten mengt met yoghurt, het visueel heel aantrekkelijk maakt voor hen? Je hebt er dus niet per se suikerconfetti voor nodig. Let wel: smul niet elke dag van het gebakje. Het is niet de bedoeling om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen via brownies. Als je te eenzijdig je eten kiest, dan loopt het sowieso mis. Geniet met mate. Schenk er een klassieke kop koffie – check lokale zaken die eigen bonen branden! – of thee bij om het smakelijke moment helemaal compleet te maken.
SOS Gezond: Verborgen groenten,de truc voor wie zegt geen konijn te zijn (Het Nieuwsblad Mg)
Bijgewerkt op: 27 apr. 2020
Comments